Omschakelen: de 5 seconden regel

Een erg efficiënte manier om te reageren op balverlies is de ‘’5 seconden regel‘’. Steeds meer teams zie je de zogeheten ‘’5 seconden regel‘’ hanteren bij het omschakelen van aanvaller naar verdedigen oftewel bij het verliezen van de bal.  

Wanneer de bal verloren wordt is het belangrijk dat de schade beperkt blijft. Het eerste doel is het spel van de tegenstander vertragen, vervolgens hoop je een fout af te dwingen en dan in balbezit te komen. 

Het moment kort na het verliezen van de bal is het beste moment om de bal terug te winnen en druk op de bal en/of tegenstander te geven. De tegenstander is op dat moment nog kwetsbaar, aangezien deze ploeg nog in de aanvallende organisatie staat. 

De plek op het veld waar de bal verloren wordt, daar begint ook de zogeheten ‘’5 seconden regel‘’. De 3 of 4 spelers in de buurt van de (verliezende) bal maken het speelveld direct klein en proberen dieptespel bij de tegenstander te voorkomen door de bal te veroveren. De spelers verder van de bal af verkleinen zo snel mogelijk het speelveld van de tegenstander, dit doen ze door aan te sluiten/aan te schuiven richting bal, te knijpen-kantelen om de rugdekking aan de kant van de bal te verzorgen.  

Het hele team levert dus een bijdrage binnen dit onderdeel van de speelwijze. Hiermee probeer je de tegenstander te dwingen tot ongecontroleerde diepteballen en of foutieve keuzes aan de bal door de enorme weerstand die ze op dat moment krijgen.

Binnen het hockey zie je steeds meer teams en coaches die dit principe hanteren binnen hun speelwijze. Afhankelijk van het niveau wordt het tijdslimiet vaak aangepast. Bij hoofdklasse kan je er 3 seconden van maken. Bij de B5 bijvoorbeeld 10 seconden.

Voer je dit als team goed uit, dan zorgt deze speelwijze voor meer en vaker balbezit, hoger op het veld een balverovering, meer doelkansen en een solide verdediging die weinig weggeeft.  

Hoe lager het niveau, hoe meer de tijdslimiet naar boven toe wordt aangepast, denk hierbij aan de zes- of zevensecondenregel, maar het principe van ‘’snel’’ omschakelen bij het verliezen van de bal blijft leidend. 

Tips voor de 5-seconden-regel
1. Pas het tijdslimiet aan, aan het niveau van je team/spelers. Principe van snel omschakelen blijft leidend;
2. De 3 of 4 spelers die het dichtst in de buurt van de ‘’verliezende’’ bal zijn, leveren direct druk/pressie op bal en of tegenstander;
3. Spelers verder van de bal af anticiperen en verkleinen het speelveld voor de tegenstander;
4. Profiteer van de aanvallende organisatie bij balverlies tegenstander, zorg dus dat je ‘’snel’’ reageert, waarbij er dus, wanneer je dit snel en ‘’agressief’’ doet veel ruimte ontstaat;
5. Snelle balverovering kost minder energie/tijd, omdat je minder aan het verdedigen bent.