Onder 9 - Opeens is er een keeper
17 oktober 2023 

Onder 9 - Opeens is er een keeper

De meeste kinderen hockeyen al een paar jaar in de jongste jeugd voordat zij te maken krijgen met een keeper. Sterker nog: Bij O8 heb je nog 3 doeltjes waar je kunt scoren,  zonder een keeper. En dan, het seizoen erna is er plotseling een keeper. Hoe gaan we daarmee om?

Ervaringen
De Onder 9 jeugd vindt het keepen spannend. Per team willen meestal een paar kinderen heel graag keepen, een paar helemaal niet en de rest vindt het leuk om het wel eens te doen. Ook komt het geregeld voor dat een kind aangeeft alleen maar te willen keepen. Dat kan. Wij adviseren dan wel dat de keeper minimaal één keer per week meetraint met zijn/haar team. Dit is niet alleen voor het sociale aspect van belang, maar ook voor de motorische en conditionele ontwikkeling. Verder blijkt dat een keeper die keeperstraining krijgt, een zeer positieve invloed heeft op de totale teamprestatie. Zo’n keeper maakt vaak het verschil. Let wel goed op: Soms is het een momentopname, en wil de speler een aantal weken later helemaal geen 'vaste keeper' meer zijn. Die ruimte moet er in de Jongste jeugd ten alle zijn. 

Aanpak
Na de wedstrijd geeft de coach de keeperstas aan de keeper voor de volgende wedstrijd. Het zou mooi zijn als er op de club voor al deze keepertjes (van de week) een introductietraining is. De coach vertelt dan aan die speler, dat hij/zij op de vrijdag voorafgaand aan de wedstrijd deze training moet volgen. Vóór de training kan de speler, die stoere keepersspullen thuis al eens aantrekken en ermee oefenen. Hierdoor -en door de training -staat er ’s zaterdags een goed voorbereide keeper op het veld. Door de jonge keepers vanaf het allereerste begin te trainen zorg je ervoor dat keepers: 

   goed voor het doel staan in plaats van op de doellijn;
   de legguards goed aan hebben;
   de stick in de rechterhand in plaats van met twee handen vasthouden;
   de bal met de klompen (voeten) in plaats van met de stick wegspelen;
   op de tegenstander afgaan;
   actief reageren als bal tegen de klompen komt;
   met de bal meebewegen;
   de bal naar de zijkant wegwerken.

Introductietraining voor de keeper van de week
Als de club een introductietraining heeft dan zou het mooi zijn als de volgende onderdelen aan bod komen:

   het aantrekken van de uitrusting;
   de basishouding (op voorvoeten, romp iets voorover gebogen);
   de opstelling in en bij het doel;
   het wegwerken van ballen;
   het aanpakken van een doorgebroken tegenstander;
   het inpakken van de tas.

NB. Indien er geen training is voor de keeper van de week, dan is het wellicht handig als een ouder / de coach gedurende een teamtraining even een half uurtje aandacht geeft aan de keeper van de week. 

Betrek de keeper overal bij 
Omdat de keeper met spullen aan een stukje trager is, en tijdens de wedstrijd 'gebonden' aan het doel, is het risico aanwezig dat de keeper soms 'vergeten' wordt.
Tips om dit te voorkomen zijn:

  • Bespreek als coach met 2 spelers dat zij de keeper helpen met aankleden en uitkleden, en met het dragen van de tas
  • Doe - als daar tijd en ruimte voor is - een inspeel oefening met het hele team op doel met de keeper. Motiveer de keeper met positieve aanwijzingen. 
  • Hou de rustbespreking van de wedstrijd bij het doel waar de keeper staat - of gaat staan in de 2e helft, en wacht met de bespreking tot de keeper erbij is. 
  • Coach de keeper ook tijdens de wedstrijd actief. 
Over de schrijver
Wij maken trainers, coaches en spelers veel beter.
Reactie plaatsen