Jeugdspelers zijn geen professionals. Zij hebben dus andere doelen. Bij de jeugdsport gaat het om ontwikkeling. Het belangrijkste is niet winnen of geld, maar de kwaliteit van de hockey ervaring. In die zin is deelname aan sport een vormingsproces, waarbij jongeren leren om te gaan met allerlei aspecten waar ze later in hun leven mee te maken zullen krijgen.
Hoewel er gestreefd wordt naar winst, is het in geen geval het hoofddoel. Helaas raken sommige hockeycoaches verstrikt in de winnen-is-alles-sfeer. Als gevolg hiervan verliezen ze uit het oog waar het werkelijk om gaat. Winnen komt vanzelf, binnen de grenzen van de talenten van de hockeyers. Een positieve relatie tussen de hockeyer en de coach is daarbij van groot belang. Jonge hockeyspelers kunnen zowel van winnen als van verliezen leren. Maar omdat te laten gebeuren moet het begrip winnen anders /breder ingevuld worden. Jonge hockeyers kunnen onmogelijk leren van winnen en verliezen als ze denken dat het enige doel is de tegenstander te verslaan.
Als na afloop van een periode van samen optrekken met jonge hockeyspelers blijkt dat ze er plezier in hebben gehad om met jou als coach en hun teamgenoten om te gaan, zich beter te voelen over zichzelf, hun vaardigheden verbeterd hebben en ernaar uitzien in de toekomst weer aan sport te doen, dan heb je iets veel beters bereikt dan alleen maar gewonnen partijen en kampioenschappen.
Winnen is dus niet alles zaligmakend.
Verliezen is niet hetzelfde als falen. Het is belangrijk dat hockeyspelers verliezen niet zien als falen, want verliezen is geen afspiegeling van de eigenwaarde van hockeyers. Succes is niet hetzelfde als winnen. Verliezen en winnen hebben te maken met de uitkomst van de wedstrijd. Succes en falen hebben te maken met inzet en inspanning en beter worden.
Winnen heb je trouwens ook niet helemaal in de hand. Het is afhankelijk van de tegenstander, de oplettendheid van de scheidsrechter, geluk/pech, blessures, etc.
Een positieve hockeycoach beschouwt winnen als een ‘bijproduct van het streven naar excellent presteren’.
Respect van jonge hockeyers voor hun coach hangt veel meer af van hoe ze begeleid worden dan van winnen of verliezen.