Hockey scenario: vasthouden van een voorsprong
02 mei 2022 

Hockey scenario: vasthouden van een voorsprong

De slotfase is doorgaans niet te vergelijken met het eerste deel van de hockeywedstrijd. Zeker bij een achterstand zal de tegenstander op zoek gaan naar de gelijkmaker en risico’s nemen.

Wat kan je doen om een voorsprong vast te houden?
Maak met je spelers specifieke afspraken over onder meer het verwerken van de lange bal, het druk zetten, de counter en het behouden van de bal. Op twee gedachten hinken is funest, je moet gezamenlijk druk blijven zetten.

Druk zetten
Een van de grootste gevaren bij het vasthouden van een voorsprong, is dat je hockeyteam op twee gedachten gaat hinken; de verdedigers lopen liever iets verder achteruit, terwijl de aanvallers hoog druk blijven zetten. De onderlinge afstanden worden dan veel te groot. Maak de afspraak dat de afstand tussen verdediging en middenveld en tussen middenveld en aanval maximaal 15 meter bedraagt. Blijf waar mogelijk hoog druk zetten.

De centrumverdedigers zijn erg belangrijk in het druk zetten; zij zorgen er met hun positionering en coaching voor dat het team in de lengte van het veld compact blijft spelen. Het is fijn als er hockeyspelers in het veld staan die dit regelen. Dat hoeven er geen elf te zijn, vaak is één of twee al genoeg. Dat zijn ook de spelers die je als trainer gebruikt om veranderingen aan door te geven in een chaotische slotfase. Er is dan vaak te veel rumoer om alle spelers te kunnen bereiken.

Over de schrijver
Wij maken trainers, coaches en spelers veel beter.
Reactie plaatsen