Trainen & Coachen O8: Meest gemaakt fouten
10 oktober 2023 

Trainen & Coachen O8: Meest gemaakt fouten

Het trainen en coachen van jongste jeugdspelers jonger dan 8 jaar is een delicate en cruciale fase in hun sportontwikkeling. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten die kunnen optreden bij het trainen en coachen van deze jonge spelers:

Te veel gestructureerde training: Jonge kinderen hebben behoefte aan veel speeltijd en vrije beweging. Te veel gestructureerde training kan overweldigend zijn voor jonge spelers en kan het plezier en de spontaniteit in het spel verminderen.


Focus op prestaties en winnen: Op jonge leeftijd ligt de nadruk vooral op plezier en leren. Het benadrukken van prestaties en winnen kan te veel druk leggen op jonge spelers en hun motivatie aantasten.


Onrealistische verwachtingen: Verwachten dat jonge kinderen bepaalde technische vaardigheden of tactieken perfect beheersen, is onrealistisch. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te erkennen dat ze nog steeds hun basisvaardigheden ontwikkelen.


Te veel nadruk op competitie: Competitie is van latere zorg. Op jonge leeftijd moeten spelers vooral leren genieten van het spel, samenwerken en sociale vaardigheden ontwikkelen.


Gebrek aan aandacht voor veiligheid: Veiligheid moet altijd een prioriteit zijn, vooral bij jonge spelers. Zorg ervoor dat ze de juiste beschermende uitrusting dragen en dat de trainingsomgeving veilig is.


Te weinig aandacht voor individuele behoeften: Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het is belangrijk om te erkennen dat kinderen verschillende niveaus van vaardigheden hebben en om de training en coaching aan te passen aan hun individuele behoeften.


Te veel kritiek en negatieve feedback: Jonge kinderen zijn nog steeds in de fase van het ontwikkelen van hun zelfvertrouwen. Te veel kritiek en negatieve feedback kunnen hun zelfvertrouwen beschadigen en hun motivatie verminderen.


Onvoldoende betrokkenheid van ouders en verzorgers: Ouders en verzorgers spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van jonge spelers. Het is belangrijk om hen bij het proces te betrekken en een positieve omgeving te creëren waarin het kind kan floreren.


Geen nadruk op plezier: Het plezier moet centraal staan in het trainen en coachen van jongste jeugdspelers. Als ze plezier hebben in het spel, zullen ze meer gemotiveerd zijn om te leren en hun vaardigheden te ontwikkelen.


Overladen van instructies: Te veel instructies en informatie kunnen overweldigend zijn voor jonge kinderen. Houd de instructies eenvoudig en duidelijk, en geef hen voldoende tijd om te experimenteren en te spelen.


Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden en aandacht te besteden aan de behoeften en ontwikkeling van jongste jeugdspelers, kunnen trainers en coaches een positieve en ondersteunende omgeving creëren waarin jonge spelers kunnen groeien, plezier kunnen hebben en hun liefde voor de sport kunnen behouden.


Het trainen en coachen van jonge spelers kan een lonende taak zijn, maar het is ook een uitdaging die specifieke fouten kan met zich meebrengen. Hier zijn enkele van de meest gemaakte fouten bij het trainen en coachen van jongste jeugdspelers die jonger zijn dan 8 jaar:


Te Veel Focus op Winnen: Op deze leeftijd moet de nadruk meer liggen op het plezier hebben in de sport en het leren van de basisprincipes dan op het winnen van wedstrijden. Overmatige competitiedruk kan het plezier in de sport wegnemen en leiden tot burn-out op jonge leeftijd.

Niet Passende Oefeningen: Kinderen jonger dan 8 jaar zijn nog in de beginfase van hun fysieke en mentale ontwikkeling. Daarom moeten oefeningen worden aangepast aan hun niveau, niet te complex en te lang zijn.

Niet Genoeg Spelplezier: Kinderen leren het meest door middel van spel. Trainingssessies moeten daarom een speelse component bevatten om kinderen betrokken en gemotiveerd te houden.

Te Weinig Variatie: Veel coaches hebben de neiging om dezelfde oefeningen te herhalen, maar jonge kinderen hebben variatie nodig om geïnteresseerd en gemotiveerd te blijven.

Niet Genoeg Aanmoediging: Op deze leeftijd hebben kinderen behoefte aan positieve bekrachtiging om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Negatieve kritiek kan schadelijk zijn voor hun zelfbeeld en hun interesse in de sport verminderen.

Te Weinig Individuele Aandacht: Jonge spelers hebben individuele aandacht nodig om hun vaardigheden te verbeteren. Het is belangrijk om hun individuele prestaties en verbeteringen te erkennen.

Verwaarlozing van Fundamentele Vaardigheden: In plaats van het overbrengen van complexe tactieken, moet de focus liggen op het leren van de fundamentele vaardigheden en technieken. Het ontwikkelen van een goede basis op jonge leeftijd zal hen ten goede komen naarmate ze ouder worden.

Het Niet Promoten van Sportiviteit: Het is cruciaal om respect voor teamgenoten, tegenstanders en officials te leren. Dit helpt om een positieve sfeer te creëren en negatief gedrag te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke speler uniek is en dat wat werkt voor het ene kind mogelijk niet werkt voor het andere. Flexibiliteit, geduld en begrip zijn essentieel bij het trainen en coachen van jonge spelers.

Over de schrijver
Wij maken trainers, coaches en spelers veel beter.
Reactie plaatsen