Vier basisprincipes voor een goede hockeytrainer
21 mei 2022 

Vier basisprincipes voor een goede hockeytrainer

Introductie 
Voor Hockeyvisie hebben Yara van Gendt en Kees Wallis een artikel geschreven “Training geven is een vak” over de geheimen achter het creëren van een veilig en ontwikkelingsgericht sportklimaat. Wij geven in 4 delen een samenvatting van de 4 basisprincipes die in dit artikel genoemd worden.  

Het is van groot belang dat een kind hockeyt in een veilig en ontwikkelingsgericht sportklimaat. Dit zorgt er namelijk voor dat een kind plezier houdt in hockey, zelfvertrouwen krijgt, leert omgaan met gezag en zeer waarschijnlijk langer door zal blijven gaan met sporten. Op de trainer/coach rust dan ook een belangrijke taak om deze omgeving te creëren. 

Maar hoe stimuleer je jonge spelers op de juiste manier? Hoe zorg je ervoor dat de spelers daadwerkelijk naar je luisteren zonder dat je boos hoeft te worden? En hoe ga je bijvoorbeeld om met ouders die allerlei hoge verwachtingen hebben? Vaak komt er veel meer bij kijken dan alleen het technisch en tactisch verhaal: hockeytrainer zijn en training geven is zo makkelijk nog niet. 

Er is onderzoek gedaan naar de succes- en faalfactoren in het gedrag van trainers en coaches bij het creëren van een veilig en ontwikkelingsgericht sportklimaat. De succesfactoren zijn omgezet naar een viertal praktische inzichten waar je als hockeytrainer en coach op kan letten om een veilig sportklimaat te waarborgen. Het resultaat van het implementeren van de vier inzichten is dat kinderen fouten durven te maken, zich ontwikkelen en langer blijven sporten. 

De Basisprincipes 

Afke van der Wouw (sportpsycholoog) heeft de vier inzichten verwerkt in een mindmap.


Mindmap: Basisprincipes van training geven 

Over de schrijver
Wij maken trainers, coaches en spelers veel beter.
Reactie plaatsen